Het Quad-seizoen werd op zaterdag 9 maart afgetrapt op circuit De Witte Ruijsheuvel. De organiserende MC Oss had er alles aan gedaan om de baan er optimaal bij te laten liggen en gelukkig was de langdurige regenval al een paar dagen gestopt. Onder een waterig zonnetje maar droge omstandigheden konden de races voor de ONK Quad Masters, NK Quads en Cup Quads van start gaan. Een nieuwe indeling, en die bleek hard nodig om iedereen een startplaats te kunnen bieden. Drie volle velden met in totaal zo’n 110 quads gingen van start, een teken dat de quad-sport springlevend is.

ONK Quads

Niet alleen een aantal buitenlandse gastrijders maar ook een flink aantal rijders die vorig jaar nog in het NK-reden stonden ingeschreven in het ONK. Normaal gesproken maken de eerste drie uit het kampioenschap van het NK de overstap naar het ONK. Dit keer verzocht de KNMV meer rijders uit de top 10 om de overstap te maken. Een grote groep die normaal gesproken mooie gevechten met elkaar aangaan in de NK deed dit nu in het ONK. Op die manier bleef het voor alle rijders een mooie uitdaging.

Voorin waren het respectief Richard Ruttenberg, Ricardo Phoelich, Mikkel Kurdahl, Joe Maessen en Ruben van Lith die de tijdtraining aanvoerden. Regerend Deens kampioen Henrik Mogensen, snelle Duitse Manfred Zienecker die vorig seizoen in Lierop winnend afsloot en Julian Veldman, die dit jaar de overstap naar het EK maakt, lieten nog niet het achterste van hun tong zien. Ook weer van de partij was Mike van Grinsven, jarenlang oppermachtig bij de Quad Masters maar lang weggeweest vanwege blessures.

In de eerste manche was het Phoelich die direct de leiding nam en die niet meer afstond. Hij noteerde de snelste rondetijd en won met oppermacht de eerste manche. Zienecker kwam snel van de zevende naar de tweede positie en kende een sterke eindfase. Hij leek een aanval voor de winst in te willen zetten maar in plaats daarvan crashte hij in de voorlaatste ronde hard en zou zijn weg niet meer kunnen vervolgen. Het was nu Mogensen die tweede werd voor Veldman. Polesitter Ruttenberg werd vierde voor Zander Kristiansen. Regerend kampioen Maessen zou de finish niet halen en ook voor de snelle Belg Jan Vlaeymans liep de seizoensstart niet zoals gewenst.

De tweede manche was het Veldman die de dans leidde. In de eindfase moest hij een ontketende Zienecker van zich af zien te houden. Dat lukte en doordat Phoelich als derde finishte en bij gelijke puntenaantallen de hoogste positie in de tweede manche de doorslag geeft, greep Veldman ook nog eens de dagzege. Vlaeymans reed door de tweede manche sterk naar voren en werd vierde voor Mogensen en Kristiansen. Van Grinsven kwam goed in zijn ritme en werd zevende voor Ruttenberg, die ondanks een leeglopende voorband nog wel in de top tien wist te finishen.

Daguitslag ONK Quad Masters Oss

  1. Julian Veldman (20 +25 pnt)
  2. Ricardo Phoelich (25 + 20 pnt)
  3. Henrik Mogensen (22 + 16 pnt)

NK Quads

Eén van de rijders die eigenlijk in het ONK thuishoort maar in het NK van start gaat is Délano Eijk. Het jonge talent is pas 15 jaar en moet nog even wachten tot hij de overstap mag maken. Dat hij daar thuishoort liet hij zien door beide manches met overmacht te winnen. In de eerste manche won hij met een voorsprong van meer dan een halve minuut op Belgisch kampioen Sven Siongers.  Derde werd Mike Wooninck, vierde Jan Willem van den Berg die op de streep nog net Staf Cools, Job van der Meer en Bastiaan Ansink achter zich wist te houden.

In de tweede manche, die 1 ronde minder telde, had Eijk zelfs een nog iets grotere voorsprong op de nummer twee, dit keer Wooninck die in de eindfase Siongers wist te passeren. Stephan Bakkenes eiste de vierde plaats op voor Cools. De top drie van de tweede manche was gelijk aan de daguitslag.

Daguitslag NK Quads Oss

  1. Délano Eijk (25 + 25 pnt)
  2. Mike Wooninck (20 + 22 pnt)
  3. Sven Siongers (22 + 20 pnt)

Cup Quads

In de Cup was Sebastian Lodder oppermachtig. De Duitser won de eerste manche met ruime voorsprong. Jordi Wooninck werd tweede voor Mark van der Sanden en de jonge Belg Vinny de Schijnkel, die bij de eerste doorkomst nog op een twaalfde plaats lag maar zich knap door het veld naar voren knokte. Daarachter was een mooi gevecht om de vijfde plaats die gewonnen werd door Daan van de Kamp voor Robin Kats en Justin Bouwman.

De tweede manche kende een zelfde top drie maar dit keer was het daarachter Van de Kamp die nog net Sam Harmsen van zich af wist te houden in de strijd om de vierde plaats.

Daguitslag Cup Quads Oss

  1. Sebastian Lodder (25 + 25 pnt)
  2. Jordi Wooninck (22 + 22 pnt)
  3. Mark van der Sanden (20 + 20 pnt)