Yamaha Motor Europe en Quaddy SRL werken al tien jaar samen als partners. De twee bedrijven kondigen met gepaste trots de verdere uitbreiding van hun relatie aan. Samen introduceren ze een nieuw lichtgewicht bedrijfsvoertuig, goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, om een breder publiek effectiever van dienst te kunnen zijn. Door deze stap hoeft de eigenaar geen kosten te maken voor lokale homologatie en wordt een breder gebruik van geëlektrificeerde bedrijfsvoertuigen bevorderd.

Met de nieuwe UMQ, verkrijgbaar in twee verschillende typen, UMQ-L en UMQ-T, wordt een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van lichtgewicht bedrijfsvoertuigen. Gehomologeerde voertuigen hebben het Europese goedkeuringsproces doorlopen, hetzij als ‘trekker’ (T) in het geval van de ‘T2a’, of als ‘vierwieler’ (L) voor de ‘L7eCU’. Deze afzonderlijke modellen hebben elk hun eigen specifieke voordelen, afhankelijk van de plaatselijke voorschriften en de toepassing.  

Quaddy SRL, bekend om haar expertise op het gebied van homologatie en voertuigoptimalisatie, heeft een geïntegreerde modificatieoplossing ontwikkeld waarmee de Yamaha UMX AC naadloos wordt getransformeerd in een voertuig dat is goedgekeurd voor de openbare weg. Hierdoor is het voertuig geschikt voor gebruik op alle openbare wegen, kampeerterreinen, industrieterreinen en parkeerplaatsen bij bouwterreinen in Europa.  

Ton Van Geenhuizen, divisiemanager recreatievoertuigen en eBikes bij Yamaha Motor Europe gaf zijn visie op de samenwerking: “Yamaha Motor Europe en homologatiespecialist Quaddy werken al tien jaar succesvol samen, en nu voegen we een nieuw hoofdstuk toe aan onze samenwerking. Door onze veelzijdige elektrische UMX toegang te geven tot de openbare weg in de vorm van de nieuwe UMQ, voldoen we aan de vraag van de markt en stellen we een breder publiek in staat om in stilte en met alle comfort gebruik te maken van de unieke en betrouwbare werkmogelijkheden van het voertuig.” 

Quaddy SRL zegt over de samenwerking: “In een sector waarin steeds meer nadruk ligt op milieu-aspecten, zal de introductie van een elektrisch product dat is goedgekeurd voor zowel landbouw- als vrijetijdstoepassingen een centrale rol vervullen in het voertuigassortiment van Yamaha. Onze duurzame samenwerking met Yamaha, met name op het gebied van de homologatie van het ATV- en SSV-assortiment van het bedrijf, is altijd uiterst succesvol geweest. Het UMX-project is een belangrijke mijlpaal die Quaddy in staat stelt haar deskundigheid op het gebied van elektrische voertuigen verder te verbreden.”

Yamaha UMQ

De samenwerking met Quaddy op het gebied van homologatie onderstreept het streven van Yamaha op het gebied van innovatie en klantgerichte elektrische lichtgewicht bedrijfsvoertuigen. Yamaha Motor Europe werkt samen met Quaddy SRL om te waarborgen dat de UMQ voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. De optimalisatie van het voertuig, de uitgebreide testen en de goedkeuring voor gebruik op de openbare weg worden verzorgd door de deskundige teams van Quaddy. De assemblage van de homologatiekits wordt verricht door Yamaha Motor Manufacturing Europe, om te waarborgen dat de voertuigen voldoen aan de assemblagenormen van Yamaha.   

Wat is nodig om de UMQ gereed te maken voor de openbare weg?

De samenwerking voor de UMQ ging in 2021 van start met een technisch haalbaarheidsonderzoek en leidde via een uitgebreid proces tot de levering van het voltooide voertuig in 2024. De UMQ is uitgerust met een speciaal ontworpen homologatiekit, met voorzieningen als een gecertificeerde kantelbeveiligingsinrichting (ROPS), richtingaanwijzers, voor- en achterlichten, goedgekeurde 22-inch banden, noodremsysteem en een trekhaak.  

Aan de binnenkant is het voertuig aangepast om te voldoen aan de veiligheids- en functionaliteitsnormen van de WVTA, met driepuntsveiligheidsgordels, verstelbare bestuurdersstoel, gemakkelijk bereikbare besturingselementen, een multifunctioneel display en een fraai afgewerkte hemel. Verder kan de cabine gedeeltelijk worden afgesloten voor meer comfort.   

De betrouwbaarheid van Yamaha, geschikt gemaakt voor de openbare weg

Hoewel de UMQ niet wordt verkocht onder de merknaam Yamaha, is het een bedrijfsvoertuig voor op de openbare weg dat is gebaseerd op de Yamaha UMX AC, een populair model voor ondernemingen en landbouwbedrijven in heel Europa. De UMX is een licht bedrijfs- en onderhoudsvoertuig met een robuust, stijlvol en compact ontwerp. Het voertuig is voorzien van een krachtige 5,0 kW motor die stil en milieuvriendelijk is, gemakkelijk op een laadpaal kan worden aangesloten en opgeladen, en waarmee het voertuig een snelheid van 31 km/u kan bereiken.

De ruime cabine biedt bescherming tegen slecht weer en de vele voorzieningen bieden uitgebreide functionaliteit voor dagelijks gebruik in optimaal comfort. De carrosserie is voorzien van een robuuste aluminium kieplaadbak die plaats biedt aan een pallet van het ‘Europese’ type en die een laadvermogen heeft van 363 kg, en een standaard trekhaak met een maximale trekcapaciteit van 680 kg voor dagelijks gebruik. De UMX is verder voorzien van een handige opbergbox met een inhoud van 29 liter aan de voorzijde, een robuuste beschermplaat en een stabiele vering om op verschillende oneffen ondergronden uit de voeten te kunnen. 

Enkele belangrijkste voordelen van de UMQ:  

 • Licht bedrijfs- en onderhoudsvoertuig 
 • Robuust, stijlvol en compact design 
 • Aluminium kieplaadbak met eenvoudig te openen achterklep 
 • Twee afzonderlijke stoelen met middenconsole 
 • Krachtige 5,0 kW elektromotor 
 • Eenvoudig te openen opbergbox van 29 liter inhoud aan de voorzijde 
 • Beschermplaat – ideaal in niet-extreme off-road situaties  

4 unieke eigenschappen van de UMQ zijn:

 • Brede 22-inch banden met off-road draadprofiel voor verbeterde grondspeling en tractie. 
 • Sterke reflecterende LED-verlichting 
 • Hoogwaardige cabine met opschroefbare behuizingsopties 
 • Voldoet aan de Europese typegoedkeuring voor gebruik op de openbare weg 

Beschikbaarheid

De start van de productie van model UMQ T staat gepland voor het tweede kwartaal. Model UMQ L volgt in de vroege zomer van 2024. Beide modellen komen beschikbaar in 4 aantrekkelijke kleuropties: Leaf Green, Glacier, Carbon en Bluestone.