CAKE zet zich in voor de ontwikkeling van de Kibb. Een semi-autonome elektrische ATV voor regeneratieve landbouw.

CAKE, de Zweedse fabrikant van hoogwaardige lichtgewicht elektrische motorfietsen, gaat verder met de ontwikkeling van de Kibb, een elektrische, semi-autonome, all-terrain vierwieler die is ontworpen voor de unieke behoeften van regeneratieve landbouw. De Kibb is ontworpen om zelfstandig lichte landbouwtaken uit te voeren met een minimale impact op kwetsbare ecosystemen, en CAKE is van plan de machine tegen 2025 in productie te nemen.

Vandaag de dag dragen de machines die gebruikt worden voor landbouw op grote schaal sterk bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en hebben ze een negatieve invloed op de ecosystemen waar we allemaal op vertrouwen voor een gezonde voedselproductie. Met de Kibb wil CAKE een minder belastende landbouwtransportoptie bieden en een groeiende beweging naar duurzame landbouw ondersteunen.


“Duurzame en verantwoorde landbouw is van vitaal belang voor gezonde ecosystemen en we streven ernaar om van de Kibb het belangrijkste hulpmiddel te maken voor alle toekomstige boeren”, zegt Stefan Ytterborn, CEO en oprichter van CAKE.


De Kibb wordt een multifunctionele ATV op batterijen die met of zonder menselijke bestuurder kan werken. De modulaire body van de Kibb zal verschillende bevestigingspunten hebben om compatibel te zijn met een grote verscheidenheid aan ATV-accessoires. Hij kan ook fungeren als mobiele krachtcentrale, zodat de landbouwer een nieuwe beste vriend heeft voor de dagelijkse werkzaamheden in verband met het regeneratieve landbouwleven. De Kibb zal ook zelfstandig eenvoudige taken kunnen uitvoeren, waardoor er tijd vrijkomt om zich op andere boerderij- of ranchgerelateerde taken te concentreren terwijl de Kibb aan het werk is.

Om de Kibb tegen 2025 van een concept tot een krachtig industrieel hulpmiddel te maken, zal CAKE nauw samenwerken met ervaren boeren uit een breed scala aan disciplines, waaronder biologische landbouw, permacultuur en regeneratieve landbouw, om de mechanische uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd aan te pakken. De Kibb elektrische quad werd voor het eerst bedacht door Fanny Jonsson, een Zweedse transportontwerpster, tijdens haar afstudeerwerk aan het Umeå Institute of Design. Jonsson liep stage bij het productontwerpteam van CAKE als onderdeel van haar scriptie in 2022, en maakte gebruik van hun expertise in productontwikkeling om het Kibb elektrische ATV-platform vorm te geven. Sinds haar afstuderen heeft CAKE Jonsson fulltime bij het productontwikkelingsteam van het merk gehaald, waar ze zal helpen de Kibb van render naar realiteit te brengen.


“Niet alleen was het resultaat van Fanny’s thesis een ongelooflijke prestatie, maar het was zo’n indrukwekkende weerspiegeling van de kernwaarden van CAKE, dat het onmogelijk was om de Kibb niet te realiseren,” vervolgt Stefan Ytterborn, CEO en oprichter van CAKE.


Jonsson voegt daaraan toe: “Toen ik begon met het uitwerken van het concept, had ik uitdagingen uit de echte wereld in gedachten, en heb ik grondig onderzocht waar er op de markt het meeste potentieel zit. Uitgaan van het kern-DNA van CAKE in combinatie met een nieuw type voertuig was echt spannend, en dat CAKE dit is gaan produceren en iedereen de kans geeft om de voortgang van mijn renderings en concept tot werkelijkheid te volgen, is een eer en ook een geweldig hulpmiddel om zero emissie, regeneratieve landbouw naar het volgende niveau te tillen.”


De Kibb staat nog in de kinderschoenen, en om een voertuig te maken dat beantwoordt aan de behoeften van toekomstige boeren, is CAKE van plan om te beginnen met het onderzoeken van de problemen waarmee zij vandaag de dag worden geconfronteerd. Het merk verwelkomt consumenten om mee te gaan op de reis van vallen en opstaan terwijl CAKE diep in de grond graaft op boerderijen over de hele wereld in de aanloop naar de verwachte release van de Kibb in 2025.

De Kibb komt uit de lokale oude taal “Gutniska” en betekent os, wat staat voor kracht in combinatie met zachtheid en een positieve impact op de biodiversiteit.

Lees meer en volg de Kibb reis hier: ridecake.com/kibb