De Feestfabriek heeft al her en der aangekondigd dat eraan gewerkt werd, maar nu is het dan echt een feit: de Zwarte Cross krijgt er een extra festivaldag bij! In 2024 wordt de donderdag, waarop de Zwarte Cross traditiegetrouw haar campingbezoekers verwelkomt, een echte en royaal gevulde festivaldag met stunts, muziek en theater. Het festival zal deze dag ook voor dagbezoekers geopend zijn.

Omdat de Feestfabriek zoveel mogelijk mensen de kans wil bieden om mee te genieten van het festival, wil de organisator de Zwarte Cross graag toegankelijk maken voor een groter publiek. Meer zielen, meer vreugd, meer feest, meer Zwarte Cross! Qua ruimte is er op dit moment echter weinig mogelijkheid om het terrein groter te maken. Daarom wordt komend jaar het programma en daarmee het aantal bezoekers op de donderdag uitgebreid. Dat betekent dat het gehele festivalterrein in de namiddag van de donderdag zal openen. De crossbaan en het Blagenparadijs vormen een uitzondering: deze gaan op vrijdag open.

De uitbreiding heeft als positief effect voor de bezoeker dat de ticketprijzen relatief laag kunnen blijven. Dankzij het grote aantal bezoekers is de Zwarte Cross een van de goedkoopste festivals van Nederland, met dagkaarten van € 47,50. De kaarten voor de donderdag zijn met € 37,50 iets voordeliger dan de overige dagkaarten, omdat de begintijd wat later is. Er zijn ook jeugdkaarten beschikbaar; kinderen kleiner dan 1.40 meter mogen zoals altijd gratis naar binnen.

Om verkeersdrukte zoveel mogelijk te spreiden, gaat de camping net als het Rennerskwartier vroeg in de ochtend al open. Campingbezoekers krijgen er met deze nieuwe uitbreiding een (bijna) volledige extra festivaldag bij voor een vergelijkbare ticketprijs van € 180,00. Het Walhalla, een apart gedeelte van het festivalterrein dat alleen voor campingbezoekers toegankelijk is, blijft overigens ook in 2024 exclusief voor de campingbezoeker. Bovendien opent het Walhalla donderdag in de ochtend al.

De kaartverkoop voor de volgende Zwarte Cross-editie begint dit jaar op 18 november om 11.00 uur. Vanaf 4 november kunnen deelnemers aan de crossklassen zich inschrijven en op 11 november is de kaartverkoop voor leden van Harder!, de fanclub van de Zwarte Cross. Het festival vindt plaats van 18 tot en met 21 juli 2024.