De ervaren deelnemer Camelia Liparoti en co-piloot Xavier Blanco zullen samen met zes andere equipes het voortouw nemen voor Yamaha tijdens de 45e editie van de prestigieuze Dakar Rally 2023, die tussen 31 december en 15 januari in Saoedi-Arabië wordt verreden in het door X-raid ontwikkelde Yamaha YXZ1000R Turbo Prototype voor het X-Raid Yamaha Supported Team.

Het YXZ1000R Dakar-project begon in 2021, toen de Duitse specialisten op het gebied van de ontwikkeling en preparatie van rallyvoertuigen X-raid twee prototypes inschreven, waarmee ze een prachtige tweede plaats behaalden in de T3.1-klasse en de Women’s Trophy binnenhaalden met Liparoti achter het stuur naast co-rijder Annett Fischer.

Na een jaar ontwikkeling keerde het team in 2022 terug naar de legendarische rally met drie prototypes van de YXZ1000R. Liparoti toonde opnieuw het potentieel van de SSV en werd zesde in de T3-klasse met co-rijder Xavier Blanco, terwijl Fischer naast Annie Seel plaatsnam in de bestuurdersstoel om de Women’s Trophy als 15e in de wacht te slepen.

Het door X-raid ontwikkelde YXZ1000R Prototype side-by-side voertuig is gebaseerd op de productie Yamaha YXZ1000R, maar met een breder chassis en een langere wielbasis. Tegelijkertijd is het zwaartepunt verlaagd om de grip te maximaliseren en de stabiliteit te verbeteren. Een buizenchassis zorgt voor meer sterkte en is ontworpen om te voldoen aan de FIA-voorschriften, terwijl het direct herkenbare carrosserieontwerp van de YXZ1000R behouden is gebleven, dat deels opnieuw is opgebouwd uit lichtgewicht materialen zoals aluminium en koolstofvezel. X-raid heeft de voor- en achterwielophanging verlengd en versterkt, waardoor de schokdempers naar buiten kunnen worden verplaatst, wat zorgt voor meer stabiliteit, plus een verbeterd remsysteem.

Om de prestaties van het YXZ1000R prototype voor 2023 verder te verhogen, heeft X-Raid voortgebouwd op het succes van de vorige versies door meer bruikbaar vermogen toe te voegen met een 998cc DOHC driecilinder turbomotor die de perfecte balans biedt tussen motor- en chassis prestaties.

Tijdens de Dakar van dit jaar wordt het project opnieuw uitgebreid, aangezien zeven teams zullen deelnemen aan de door X-raid ontwikkelde Yamaha YXZ1000R Turbo Prototype voor het X-raid Yamaha Supported Team. Liparoti, 13-voudig Dakar finisher en zesvoudig FIM Cross-Country Rallies wereldkampioen in de Quad klasse, maakt integraal deel uit van het ontwikkelingsteam achter de nieuwste versie van het voertuig. Na verschillende succesvolle tests gedurende het jaar en het winnen van de T4-categorie van de FIA Middle East Cup 2022, zal de Italiaan opnieuw samen met co-rijder Xavier Blanco (Spanje) de Yamaha-aanval leiden.

Fischer (Duitsland) en Seel (Zweden) willen hun Women’s Trophy verdedigen en herenigen zich opnieuw in de epische race, terwijl Ahmed Alkuwari Fahad (Qatar) aan zijn vierde Dakar deelneemt en voor het eerst samenwerkt met Manuel Lucchese (Italië), drievoudig winnaar in de motorklasse. De winnaar van de Quad-klasse in Dakar in 2014, 2018 en 2020, Ignacio Casale (Chili), neemt voor het eerst deel aan de rally in een lichtgewicht prototype met bijrijder Alvaro Lyon (Chili). Zij krijgen gezelschap van een terugkerende Marce Merti (Spanje), die samenwerkt met debutante Lisette Bakker (Nederland).

Ricardo Porém (Portugal) maakt zijn vierde deelname aan de rally als hij terugkeert in de T3-klasse met beginnende bijrijder Augusto Sanz (Argentinië), terwijl João Ferreira (Portugal) zijn Dakar-debuut maakt met de ervaren bijrijder Filipe Palmeiro (Portugal).

X-raid, de in 2002 opgerichte Duitse specialisten in de ontwikkeling en preparatie van rallyvoertuigen, hebben een indrukwekkende lijst van internationale autosportsuccessen, met zes Dakar-overwinningen op hun naam en talrijke FIA World Cup voor Cross Country rally’s titels.

In de afgelopen jaren heeft X-raid, onder de directe leiding van oprichter Sven Quandt, samen met Yamaha Motor Europe het Yamaha YXZ1000R Prototype ontwikkeld, dat de mogelijkheden en prestaties van side-by-side voertuigen benadrukt en een platform biedt aan nieuw talent om hun vaardigheden te tonen.

De Dakar Rally van 2022 begint op 31 december met een korte 11 km lange proloog die begint en eindigt bij het Yanbu Sea Camp om de startvolgorde te bepalen voor etappe 1 op 1 januari. Daarna gaat de rally verder vanaf de oostkust van Saoedi-Arabië, dwars door het land over enkele van de meest extreme terreinen ter wereld, om op de 15e te eindigen aan de westkust in Damman, met de officiële rustdag voor de deelnemers op de 9e.

Camelia Liparoti
Yamaha Motor Europe ROV Racing Coördinator
“Ik vind het geweldig om dit jaar weer deel te nemen aan de Dakar-rally. Het is altijd een speciale gelegenheid en uitdaging, maar dit jaar voelt het nog spannender, vooral nu we het YXZ1000R Prototype met turbomotor hebben. Na de laatste twee Dakar-rally’s en diverse tests is het geweldig om deze volgende stap te zetten met de motor, want we weten al waartoe het chassis in staat is. Ik ben erg trots op dit project, waar ik vanaf het begin bij betrokken ben geweest, niet alleen als coureur, maar ook met alle ontwikkelingen die we samen met X-raid en Yamaha Motor Europe aan het prototype hebben gedaan.

Ik ben benieuwd hoe het zal presteren tijdens wat een zeer uitdagende Dakar lijkt te worden. Ik ben ook blij dat er zeven YXZ1000R Turbo Prototypes aan de rally deelnemen, waaronder een volledig vrouwelijk team en bemanningen uit de hele wereld. Dank aan Yamaha Motor Europe en X-raid, die zo hard hebben gewerkt om dit project tot een goed einde te brengen, en ik kan niet wachten om te beginnen.”

www.yamaha-motor.euwww.x-raid.de