En toch is het –weer een buggy geworden waarmee de tweelingbroers Tim en Tom Coronel van 6 tot 20 januari aanstaande aan de Dakar-rally gaan meedoen. Echter ditmaal gaan zij in Zuid-Amerika niet meer afzonderlijk op pad maar nemen beiden plaats in de auto die zij bij Jefferies Racing in het Californische Apple Valley hebben laten bouwen.  Ook die heet weliswaar op basis van het reglement van het Amerikaanse baja-comité SCORE een buggy, maar in plaats van hun frèle solo-buggy’s heeft deze wagen zo’n Hummer-achtig en bruut uiterlijk dat hun nieuwe kindje al liefkozend ‘The Beast’ wordt genoemd.

“Ik ga nooit meer alleen op pad. Ik ben er helemaal klaar mee”, bezwoer Tom Coronel afgelopen januari na zijn laatste marteling in ’s werelds zwaarste offroadrally. “Ik wil wel nog een keer met Tim samen rijden, maar dan in een ander project”. Zijn smeekbede vond gehoor bij zijn broer die van Dakar-deelnemer Kees Koolen de suggestie kreeg om zijn licht op te steken bij de Amerikaan Damen Jefferies. Het resultaat van die samenwerking met de befaamde buggybouwer is door de broers Coronel vol trots getoond tijdens de presentatie in bioscoop CineMec in Utrecht. Aanstaande zondag komt hun nieuwe rallymonster in actie tijdens de RTLGP Dakar Preproloog op het circuit van Valkenswaard.

“Welke auto zou je zelf bouwen?”, vroeg Tim aan Jefferies, waarmee hij hem de vrijheid gaf om een wagen neer te zetten die ‘Dakar-proof’ is. “Want het gaat ons om het avontuur en de finish halen. Dan nemen we op de koop toe dat de wagen eigenlijk 300 kilogram te zwaar is. Dat klopt ook volgens Damen, maar hij vertelde erbij dat je op die manier de rally gaat uitrijden”. Dat is wat Tom Coronel niet alleen aanstaat, maar hij uit tevens de verwachting dat zij met hun wagen bij daglicht de bivakken zullen binnenrijden. “Dat zou ook wel een keertje lekker zijn”, lacht Tom die in zijn voorgaande Dakar-avonturen meer in het donker dan bij daglicht heeft gereden. Uiteraard neemt hij zijn TomCam weer mee om voor RTLGP-televisie verslag te doen van zijn ervaringen.

Tim Coronel gaat voor elfde keer aan de Dakar-rally meedoen en Tom voor de vijfde maal. De laatste keer dat zij samen reden was in 2009. Toen bestuurden zij om en om een Bowler Nemesis. Ook straks zullen zij afwisselend navigeren en achter het stuur zitten. Met de Jefferies Buggy hebben zij in de woestijnen rondom Los Angeles al kennis gemaakt met de buggy met tweewiel achteraandrijving. Het geheel weegt circa 1850 kilogram en is voorzien van een 6,2 liter LS3 Chevrolet-motor die met restrictor 400pk geeft. Van Albins is de sequentiële versnellingsbak, terwijl Maxxis met 37 inch banden opnieuw de leverancier van het rubber is. Als teammanager is de zeer ervaren Dakar-specialist Chris Leyds aangesteld.

De veertigste Dakar-rally die in 2018 voor de tiende maal door Zuid-Amerika voert, start op 6 januari in de Peruaanse hoofdstad Lima en eindigt op 20 januari in Córdoba in Argentinië. Halverwege de monsterrit heeft de rustdag plaats in de Boliviaanse hoofdstad La Paz. De inscheping van het materiaal is op 23 en 24 november vanuit de Franse havenstad Le Havre.

De eerste bewegende beelden van de broers Coronel in ‘the beast’ 

www.coroneldakar.nl