De Polaris RZR Pro R Factory SSV en het Sébastien Loeb Racing-team hebben de 46e editie van de Dakar Rally gewonnen na een geweldige showcase van vastberadenheid, vaardigheid en uithoudingsvermogen, waarbij 5.000 kilometer werd afgelegd in 12 zware etappes die plaatsvonden in het landschap van Saoedi-Arabië.

Deze overwinning markeert een monumentale mijlpaal in de vijfjarige samenwerking tussen Polaris Off Road Vehicles en Sébastien  Loeb Racing (SLR) en komt slechts een jaar na de start van de samenwerking in 2023, die tot doel heeft SLR en Polaris in de leidende rol van de SSV T4-categorie in de Dakar Rally en de FIA W2RC-ranglijst te plaatsen onder leiding van oprichter Sébastien Loeb,  die eveneens een podiumplaats behaalde in Dakar. De ongelooflijke overwinning van dit jaar is het bewijs dat SLR samen met Polaris een winnende formule vormt.

Door meerdere etappes te winnen, waaronder de nieuwe 48-uurs Chrono-etappe, het tempo te bepalen in de proloog en acht keer op het podium te eindigen in de 12 etappes, domineerde de best geplaatste SSV-bemanning van de Franse pcoureur Xavier de Soultrait en navigator Martin Bonnet de race aan het stuur van de Polaris RZR Pro R Factory.

De Polaris RZR Pro R Factory SSV en het Sébastien Loeb Racing-team hebben de 46e editie van de Dakar Rally gewonnen na een geweldige showcase van vastberadenheid, vaardigheid en uithoudingsvermogen, waarbij 5.000 kilometer werd afgelegd in 12 zware etappes die plaatsvonden in het landschap van Saoedi-Arabië.

Deze overwinning markeert een monumentale mijlpaal in de vijfjarige samenwerking tussen Polaris Off Road Vehicles en Sébastien Loeb Racing (SLR) en komt slechts een jaar na de start van de samenwerking in 2023, die tot doel heeft SLR en Polaris in de leidende rol van de SSV T4-categorie in de Dakar Rally en de FIA W2RC-ranglijst te plaatsen onder leiding van oprichter Sébastien Loeb, die eveneens een podiumplaats behaalde in Dakar. De ongelooflijke overwinning van dit jaar is het bewijs dat SLR samen met Polaris een winnende formule vormt.

Door meerdere etappes te winnen, waaronder de nieuwe 48-uurs Chrono-etappe, het tempo te bepalen in de proloog en acht keer op het podium te eindigen in de 12 etappes, domineerde de best geplaatste SSV-bemanning van de Franse pcoureur Xavier de Soultrait en navigator Martin Bonnet de race aan het stuur van de Polaris RZR Pro R Factory.

“We feliciteren het SLR-team en zowel Xavier de Soultrait als Martin Bonnet met hun fenomenale overwinning in de Dakar en hun streven naar uitmuntendheid”, aldus Alex Scheuerell, technisch directeur van Polaris Factory Racing. “Dit was de eerste keer dat ons RZR Pro R Factory-voertuig de strijd tijdens Dakar is aangegaan, en om te winnen op een evenement als dit heeft bewezen dat het een echt race-klaar platform is, gebouwd voor de meest extreme omstandigheden, hetgeen ook een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van onze hele RZR-line-up en ons raceprogramma in de toekomst.

“Dakar is de ultieme test van mens en machine, een van de zwaarste rally-raids ter wereld, dus om te triomferen met de Pro R Factory is het bewijs van wat we kunnen bereiken met de gecombineerde kracht van Polaris-engineering en onze ongelooflijke partners bij SLR.  Ik wil het Polaris Factory Racing Team en de hele RZR-engineeringgroep bij Polaris bedanken die een geweldig platform hebben ontwikkeld om vanaf te werken.”

Gebaseerd op het revolutionaire RZR Pro R-platform, werd de geheel nieuwe RZR Pro R Factory vorig jaar onthuld als het middelpunt van het Polaris Factory Racing-team, waarmee een nieuw precedent werd geschapen binnen de UTV-industrie met zijn raceklare niveau van kracht, kracht en controle. Door gebruik te maken van een zeer sterk, lichtgewicht chassis dat voldoet aan de FIA T4-klasse, een race-getunede ProStar Fury 2.0L-motor en FOX Factory Race ESC EVO 3.0 ‘Internal Bypass’-schokdempers, hebben de SLR® RZR Pro R Factory-voertuigen nu bewezen dat ze bestand zijn tegen de eisen van het bijna 5.000 kilometer lange evenement.

“Het is echt het hoogtepunt van een droom”, zegt Xavier de Soultrait, SLR-piloot en Dakar-winnaar. “Het is moeilijk voor mij om te geloven dat we deze Dakar hebben gewonnen.  Ik denk dat we intelligent hebben geracet, we hebben druk gezet, maar we hebben nooit te veel gereden. Het was onze eerste race met deze nieuwe Polaris RZR, en eerlijk gezegd hadden we ons niet beter kunnen wensen. Ik ben erg blij dat ik dit met Martin heb gedeeld, we hebben echt een geweldig team gevormd en ik wil natuurlijk het hele team van Loeb Racing en Polaris Factory Racing bedanken dat een perfecte auto voor ons heeft voorbereid; Deze overwinning is het resultaat van de inspanningen van alle teams! Het is ook dankzij al onze partners dat we dit hebben kunnen realiseren.”

“Het is ongelooflijk! We droomden ervan, maar vandaag is het werkelijkheid geworden! Ik ben vooral ontroerd gezien mijn persoonlijke geschiedenis met deze legendarische race die de Dakar voor mij maar ook voor Sébastien vertegenwoordigt. We zijn erg trots op onze teams en onze twee teams die veertien uitzonderlijke dagen hebben afgewerkt zonder ooit op te geven”, aldus Dominique Heintz, teammanager van Sébastien Loeb Racing.

“Deze overwinning bevestigt niet alleen het succes van onze samenwerking met Polaris, maar versterkt ook onze toewijding om de grenzen te verleggen van wat mogelijk is op het gebied van motorsport. Deze prestatie in Dakar is het resultaat van de niet-aflatende inspanningen van ons team en de niet-aflatende inzet van onze coureurs, monteurs en ingenieurs om de droom waar te maken. De uitzonderlijke prestaties van Xavier en Martin zijn een bewijs van hun toewijding, talent en de naadloze synergie tussen hen en de Polaris RZR; een voertuig dat deze week zeker zijn kracht heeft bewezen, en we kijken uit naar de prestaties die nog moeten komen als onderdeel van onze voortdurende samenwerking met Polaris.”

Sébastien Loeb Racing-teamgenoten, #405 Florent Vayssade en Nicolas Rey, behaalden een fantastische etappezege aan het einde van Dakar in etappe 12, waardoor ze in de top-tien van het algemeen klassement eindigden.

Polaris breidde zijn aanwezigheid in de Dakar Rally dit jaar uit en zag drie teams aan de race deelnemen met in totaal acht teams die de Polaris RZR besturen: de twee teams van Sébastien Loeb Racing in de RZR Pro R Factory, evenals drie teams in de RZR Pro R van het ervaren Xtremeplus-team, en drie extra teams van het Spaanse TH-Trucks-team,  dit jaar voor het eerst in de SSV-categorie. De overwinning van SLR in de Dakar Rally van dit jaar markeert in totaal zeven overwinningen voor Polaris in Dakar in totaal, waarbij het Polaris Xtremeplus-team eerder zes Dakar-trofeeën claimde tussen 2012 en 2017.

Polaris Algemene resultaten

SÉBASTIEN LOEB RACING

  • #411 – Xavier de Soultrait en Martin Bonnet – P1
  • #405 – Florent Vayssade en Nicolas Rey – P10

TH-VRACHTWAGENS

  • #442 – Enrico Gaspari en Facundo Jaton – P12
  • #436 – Daniel Gonzalez Reina en Jorge Hernandez Calva – P19
  • #434 – Domingo Román Pardos en Óscar Bravo Garcia – Niet gefinisht (terugtrekking in etappe 8)

XTREMEPLUS

  • #415 – Jorge Wagernfuhr en Humberto Ribeiro – P14
  • #401 – Shinsuke Umeda en Maurizio Dominella – P20
  • #410 – Michele Cinotto en Alberto Bertoldi – P2 (Experience)