Na zes zware etappes van de Dakar Rally, bereiken de deelnemers nu een rustdag in Riyadh, voorafgaand aan de resterende helft van de zwaarste rally ter wereld met nog zes etappes te gaan. Met al drie overwinningen op zak tot nu toe—behaald in de proloog, SS5 en SS6—stijgt het team van #411 Xavier de Soultrait en Martin Bonnet van het Sébastien Loeb Racing-team in de ranglijsten en bezet een podiumpositie in het algemeen klassement op de rustdag.

De drie Polaris-teams—Sébastien Loeb Racing (SLR), TH-Trucks en Xtremeplus—hebben tot nu toe met succes de vele extremen van het evenement overwonnen, waaronder zeeën van duinen, technische rotsachtige passages en zanderige stroken die technische navigatie-uitdagingen en spectaculaire landschappen met zich meebrachten. Alle Polaris RZR-crews zijn nog steeds in de race en gaan door naar de podiumfinish die op 19 januari zal plaatsvinden in Yanbu, Saudi-Arabië.

SÉBASTIEN LOEB RACING TEAM

Na een fantastische start van de Dakar, waarbij Xavier de snelste tijd in de Proloog noteerde, gevolgd door Florent op de derde plaats, is de toon gezet voor wat een geweldige run lijkt te worden in de eerste helft van de Dakar, ondanks enkele zware etappes aan het begin en onvermijdelijke moeilijkheden onderweg. Aan het roer van de Polaris RZR Pro R Factory, heeft het #411 SLR-team al drie ongelooflijke overwinningen behaald en bezet momenteel een podiumpositie in het klassement aan het begin van de tweede helft van de Dakar Rally.

  • #411 – Xavier de Soultrait en Martin Bonnet (resultaten SS6: P1 algemene positie na SS6: P3)
  • #405 – Florent Vayssade en Nicolas Rey (resultaten SS6: P5 algemene positie na SS6: P7)

In eerste instantie nam Xavier de Soultrait een voorzichtige benadering, maar vond zijn ritme in etappe twee en behaalde P2 met slechts vijf seconden achterstand. Tijdens etappe drie—het eerste deel van de marathonetappe—had de bemanning moeite om het ritme te vinden in het gevarieerde terrein, en een mechanisch probleem halverwege zette hen op achterstand, maar ze slaagden er toch in de etappe te voltooien en binnen de top tien te eindigen.

Etappe vier presenteerde het tweede deel van de marathon, dat gepaard ging met sneller terrein maar een vraag om zorgvuldige navigatie. Xavier heroverde veel posities tijdens deze stretch, samen met expertnavigatie door co-piloot Martin Bonnet, wat leidde tot een fantastische overwinning in etappe vijf. Na Yasir Seaman slechts 3 seconden achter zich te hebben gelaten bij km 80 van etappe vijf, haalde Xavier hem in om aan het einde zijn tweede overwinning van deze Dakar op te eisen. Nu slechts 22 minuten achter de SSV-leider, presenteerde de volgende etappe een nog grotere uitdaging: de allereerste 48-uurs chrono-etappe, waarbij deelnemers moesten stoppen bij het volgende rustpunt wanneer de klok 16.00 uur sloeg, zonder zicht op de prestaties van hun rivalen en geen keuze van reparatiepartners. Beide SLR-bemanningen bereikten break zone D—slechts twee van de drie bemanningen die de vierde rustzone bereikten—waarmee ze de weg effenden voor weer een overwinning van Xavier de Soultrait en Martin Bonnet. Florent Vayssade en Nicolas Rey lagen voor op het podium met zes minuten voorsprong, maar misten de overwinning vanwege een straf voor een gemiste waypoint.

TH-TRUCKS

Ondanks voor het eerst deel te nemen aan de Dakar in de SSV-categorie, bewijst het TH-Trucks-team dat hun bemanningen meer dan voorbereid zijn op wat de Dakar hen te bieden heeft. De bemanning #442 van Enrico Gaspari en Facundo Jaton presteert goed, eindigt slechts één positie achter het leidende Polaris SLR-team (#411) op drie gelegenheden; de proloog en etappes één en drie, en bezet momenteel een top 15-positie aan het begin van de tweede helft van de race.

  • #442 – Enrico Gaspari en Facundo Jaton (algemene positie na SS6: P15)
  • #436 – Daniel González Reina en Jorge Hernández Calva (algemene positie na SS6: P19)
  • #434 – Domingo Román Pardos en Óscar Bravo Garcia (algemene positie na SS6: P28)

XTREMEPLUS

Het Xtremeplus-team blijft elke etappe overwinnen, met alle drie de bemanningen nog steeds in de race achter het stuur van hun Polaris RZR Pro R-machines, op weg naar een podiumfinish in Yanbu. De Braziliaanse bemanning #415 van Jorge Wagernfuhr en Humberto Ribeiro plaatst zich consequent binnen de top 15 in deze vroege etappes—momenteel bezetten ze de 14e positie in het algemeen klassement—met zowel de piloot als de co-piloot die een lange geschiedenis van racen hebben in het Braziliaanse nationale kampioenschap en de Rally dos Sertoes. Piloot Jorge Wagernfuhr heeft in het verleden drie keer deelgenomen aan de Dakar, maar heeft het nog niet kunnen voltooien, dus dit jaar streeft hij ernaar het eindpodium te bereiken en zijn welverdiende finish medaille op te eisen.

  • #415 – Jorge Wagernfuhr en Humberto Ribeiro (algemene positie na SS6: P14)
  • #401 – Shinsuke Umeda en Maurizio Dominella (algemene positie na SS6: P18)
  • #410 – Michele Cinotto en Alberto Bertoldi (algemene positie na SS6: P22)