De door X-Raid ontwikkelde Yamaha YXZ1000R Turbo Prototypes zijn door de slagregens gekomen die leidden tot het voortijdige einde van de derde etappe in Saudi-Arabië. De coureurs Ricardo Porém en Ignacio Casale genoten van de lastige omstandigheden en finishten respectievelijk als zesde en zevende in de T3 Lightweight Prototype klasse.

Na de bandenscheurende rotsen van etappe 2 kregen de coureurs dinsdag een 61 km lange verbinding van het bivak in AlUla naar het begin van een 447 km lange speciale etappe, gevolgd door een 162 km lange verbinding naar het bivak in Ha’il. In een van de historische centra van de Nabateese beschaving waren majestueuze canyons, rotspaden en zandpaden aan de orde van de dag voordat het weer zijn rol speelde. De Dakar 2023 is nu al een echte test voor het nieuwe door x-raid ontwikkelde YXZ1000R Turbo Prototype, maar een die de SSV tot nu toe met glans doorstaat.

Als gevolg van stormen die de regio troffen en de woestijn in een rivier veranderden, werd de autorace officieel gestopt bij Checkpoint 3, het 377 km lange punt, waarbij de tijden tot dat punt werden geteld. Voor de klasse T3 Lightweight Prototype, die start na de hoofdcategorie auto’s, moesten velen om veiligheidsredenen finishen voordat ze dit punt bereikten en via de weg teruggaan naar het bivak. Daarom werden voor de voertuigen die CP3 niet haalden, hun etappetijden berekend door de gemiddelde snelheid in het eerdere deel van de route te gebruiken om hun eindpositie te berekenen.

Het was de Portugees Porém en zijn bijrijder Augusto Sanz (ARG) die het beste maakten van de gevaarlijke omstandigheden, terwijl hun rivalen moeite hadden om te navigeren in de regen, om de etappe als leidende YXZ1000R Turbo Prototype te eindigen op de zesde plaats, met een tijd van vier uur, 17 minuten en drie seconden, slechts 12 minuten achter de etappewinnaar.

Dichtbij op het podium en in de tijdlijsten kwam het Chileense duo Ignacio Casale & Alvaro Leon, die minder dan vijf minuten achter hun teamgenoten eindigden als zevende. Na hun constante prestaties in de vorige etappes stijgt het duo naar de 13e plaats in het algemeen klassement als leidende Yamaha-ploeg.

Ahmed Alkuwari Fahad (QAT) en Manuel Lucchese (ITA) zetten hun uitstekende werk voort door de etappe als 16e af te sluiten, terwijl Dakar-legende Camelia Liparoti (ITA) en bijrijder Xavier Blanco (ESP) als 24e eindigden, ondanks een lekke band waardoor ze moesten stoppen om banden te wisselen.

De volledig vrouwelijke equipe van Annett Fischer (DEU) en Annie Seel (SWE) waren de volgende die hun Yamaha YXZ1000R Turbo Prototype als 42e naar huis brachten. Helaas werden Dakar Rookie João Ferreira (PRT) en bijrijder Filipe Palmeiro (PRT) overvallen door het weer en moesten ze uit de overstroomde woestijn worden gesleept. Ze eindigden de etappe als 44e na een straf van 26 uur en 34 minuten.

Etappe 4 van de Dakar 2023 is een lus en begint met een verbinding van 94 km vanaf het bivak in Ha’il die leidt naar een speciale etappe van 425 km met een mix van alles wat de Dakar te bieden heeft. Snelle wegen, rotsen, zacht zand, duinen en rivierbeddingen, met de extra dimensie van de nachtelijke regen die de route nog zwaarder maakt, voor een liaison van 58 km terug naar het bivak in Ha’il. Gelukkig lijkt de regen voor nu verdwenen en de voorspelling voor de dag is 16 graden Celsius en zonneschijn, met alle X-raid Yamaha Supported Team bemanningen die zich hersteld voelen en vastbesloten zijn om tijd goed te maken in het algemeen klassement.

www.yamaha-motor.comwww.x-raid.de