Met gepaste trots presenteert de KNMV de kalender – en het reglement – voor de KNMV Motocrosscompetities in seizoen 2023.

Kalender 2023

(klik op kalender voor groter formaat)

Wijzigingen

Er zijn een aantal dingen waarvoor we graag je aandacht vragen met het oog op het beter begrijpen van de nieuwe kalender en wijzigingen in het reglement. De belangrijkste punten lees je hieronder:

 • Focus op de Nederlandse rijders
  De focus voor het ONK/NK/Cup-seizoen 2023 ligt op de Nederlandse rijder. Binnen de FIM- en KNMV-reglementen hebben buitenlandse rijders wel mogelijkheden om deel te nemen, maar de insteek is om de Nederlandse rijder te bedienen. Omdat er ook veel rijders zijn die niet de mogelijkheid hebben om in de winterperiode naar het buitenland te gaan om te trainen, starten we de ONK- en Cup Solo-competitie in het laatste weekend van maart. Daarmee krijgen rijders de mogelijkheid om zich in maart, bij betere omstandigheden, behoorlijk voor te bereiden op het seizoen. Er is voor alle klassen een mooi aantal wedstrijden verspreidt over het jaar.
 • Uitgebreide kalender
  Dit seizoen maken Den Dungen, Geldermalsen en Lichtenvoorde (MACL) weer hun opwachting op de KNMV Motocrosskalender. De MACL zal zelfs het finaleweekend organiseren. Daarnaast heeft MCC Meijel zich aangemeld bij de KNMV en organiseren zij komend seizoen ook een ONK Motocrosswedstrijd. Wij zijn blij deze clubs (weer) te mogen verwelkomen op de kalender!
 • ONK50cc
  Komend seizoen zal de KNMV alsnog een ONK50cc-competitie aanbieden, maar wel met een paar belangrijke aandachtspunten:
  1. De ONK50cc rijdt samen met de ONK65cc KW;
  2. De ONK50cc rijdt daarmee ook de hele baan;
  3. De regels voor assistentie zijn hetzelfde als voor de ONK65cc KW.
  Ouders die met hun kind deel willen nemen in de ONK50cc moeten zich dus wel realiseren waaraan ze beginnen.
 • Zwarte Cross
  Ook in 2023 worden er competitiewedstrijden verreden op het Zwarte Cross festival. Om te voorkomen dat rijders enkel voor dit evenement een licentie aanvragen, wordt gesteld dat rijders voorafgaand aan het festival aan minimaal drie ONK-wedstrijden moeten hebben deelgenomen. Informatie over het inschrijven voor de 50cc Calimero Cup- en Ladies Cup-klassen op dit evenement wordt later bekendgemaakt.
 • ONK Sidecar & Quad Masters
  Het ONK Sidecar & Quad Masters-seizoen begint in 2023 in Varsseveld. Dit wordt voor de WK Zijspanteams een mooie gelegenheid om warm te draaien voor de eerste WK Zijspanwedstrijd. In totaal zijn er zes wedstrijden voor de ONK Sidecar Masters, de ONK Quads Masters hebben acht wedstrijden en de NK-klassen Zijspannen en Quads hebben negen wedstrijden.
 • Inschrijfgeld
  Het inschrijfgeld voor deelname is gelijk gebleven. Inschrijven kan komend seizoen alleen gedaan worden via de Licence2Race-app en hier wordt per inschrijving een service fee voor gerekend van één euro. Om de deelnemers tegemoet te komen in alle kosten die ze moeten maken, krijgen zij bij de inschrijving één extra toegangskaart. Een solo- of quaddeelnemer krijgt drie toegangskaarten (inclusief rijder) en een zijspanteam krijgt er vijf (inclusief rijder en passagier). Deze regeling geldt niet voor de Dutch Masters of Motocross-wedstrijden.
 • Tweede startlicentie
  Vanaf 2023 is het mogelijk om twee startlicenties aan te vragen binnen de motocross. De rijder dient wel aan het reglement te voldoen wat betreft leeftijd en cilinderinhoud. De tweede licentie is gratis, een rijder betaalt enkel de duurste van de twee licenties. Licentiehouders in de ONK500, ONK250, ONK Sidecar Masters en ONK Quad Masters kunnen niet een tweede licentie nemen in de onderliggende klasse, respectievelijk de Cup500, Cup250, NK Zijspan en NK Quads. Tijdens een evenement kan een rijder slechts in één klasse deelnemen.

Kijk voor meer informatie op de website van de KNMV