Jeep blijft het publiek verrassen op de Autosalon van Genève 2019.
Na het vestigen van een nieuw wereldwijd verkooprecord in 2018, start Jeep in 2019 een aantal belangrijke nieuwe ontwikkelingen zonder daarbij de kernwaarden uit het oog te verliezen die al bijna tachtig jaar centraal staan bij het merk. Jeep is altijd een pionier geweest in het exploreren van nieuwe marktsegmenten en nieuwe technologie.

Hoe het ooit begon
De legende begon in 1941 met de Willys-Overland, het eerste 4×4-voertuig, gevolgd in 1946 door de Willys Wagon, waarmee in feite het concept van de Sport Utility Vehicle (SUV) werd geïntroduceerd. Al sinds dat allereerste begin staat Jeep over de hele wereld bekend om zijn superieure offroad-techniek. In de loop der jaren zijn de 4×4-prestaties van de Jeep SUV’s voortdurend verbeterd, terwijl daarnaast comfort, rijeigenschappen en connectiviteit steeds belangrijker werden. En nu slaat Jeep wederom een nieuwe weg in: met de presentatie van zijn gloednieuwe plug-inhybrides (PHEV’s) zet het merk een belangrijke stap vooruit naar milieuverantwoorde techniek en lagere losten voor de eigenaar. Het betreft een compromisloze hybride-oplossing, waarin de unieke technische lay-out van Jeeps SUV-modellen is geïntegreerd. Voorzien van dit nieuwe hybride-aandrijfsysteem bieden zowel de Jeep Renegade als de Jeep Compass meer vrijheid dan ooit, terwijl hun 4×4-capaciteiten dankzij de uiterst geavanceerde en milieuvriendelijke aandrijftechnologie een nieuw niveau bereiken.

De nieuwe Renegade en Compass PHEV: kracht en actieradius
De nieuwe plug-in hybride-modellen die in de spotlights staan op de Jeep-stand in Genève, zijn uitgerust met accu’s die via een externe stroomaansluiting kunnen worden opgeladen, waardoor ze meer elektrische energie kunnen opslaan. Deze keuze maakt het mogelijk om sterkere elektromotoren te gebruiken, wat zich voor zowel de Renegade als de Compass vertaalt in een actieradius van circa 50 kilometer en een topsnelheid van circa 130 km/h bij honderd procent elektrisch rijden. Ter verhoging van de inzetbaarheid en het totale vermogen werken de elektrische aandrijfunits samen met de nieuwe 1,3-liter turbobenzinemotor. Voor de Renegade ligt het vermogensbereik tussen 190 en 240 pk, ruim voldoende voor uitstekende onroad-prestaties: de acceleratie van 0-100 km/h vergt slechts zo’n zeven seconden. Ook op de Compass resulteert de gecombineerde werking van de inwendige verbrandingsmotor (ICE) en de elektromotoren in een maximum vermogen dat kan oplopen tot 240 pk.*
Met hun snellere acceleratie en hoge motorresponsiviteit bieden beide nieuwe plug-in hybride-Jeeps meer rijplezier. Daarnaast zijn ze buitengewoon stil en met een CO2-emissie van nog geen 50 g/km klimaatverantwoord. Maar bovenal weten de twee semi-elektrische Jeep-modellen hun legendarische offroad-capaciteiten nog verder te verbeteren: het grotere en direct beschikbare koppel dat de elektromotor levert maakt het mogelijk de aandrijfkracht zeer nauwkeurig te doseren. Niet alleen bij het wegrijden, maar ook onder uitdagende terreinomstandigheden wanneer een zeer lage overbrengingsverhouding van de transmissie is vereist.
Dankzij de nieuwe elektrische 4×4-technologie (eAWD) vindt de krachtoverbrenging naar de achteras niet plaats via een cardanas maar via een elektromotor. Hierdoor is het mogelijk om beide assen van elkaar te scheiden en het koppel onafhankelijk en op een doelmatigere manier dan bij een mechanisch systeem over beide assen te verdelen.De Renegade en Compass PHEV’s zijn uitgerust met een aangepast instrumenten-paneel en infotainmentscherm die de bestuurder informeren over de werking van het hybridesysteem bij dagelijks gebruik.

Nieuwe uitdaging
Trouw aan zijn uitgangspunt auto’s te bouwen die elk obstakel kunnen overwinnen en in lijn met zijn kernwaarden van vrijheid, authenticiteit, avontuur en passie, blijft Jeep zich ontwikkelen om zijn modellen naar een nog hoger niveau te brengen. Met de Jeep Renegade en Jeep Compass PHEV gaat het merk een nieuwe uitdaging aan en stelt het nieuwe normen voor off-road rijplezier en efficiency: deze nieuwe plug-inhybrides maken het niet alleen mogelijk veilig de meest extreme offroad-trajecten te bedwingen, maar daarbij ook te genieten van de stilte van de natuur.

www.jeep.nlwww.jeep.be 

*cijfers zijn nog niet gehomologeerd.