Wie dacht dat schokdemper fabrikant YSS een 100% Thaise fabrikant is, komt bedrogen uit. YSS produceert weliswaar twee miljoen schokdempers per jaar en heeft zijn fabriek in Thailand, de ontwikkeling en daarmee ook de ontwerpen komen ‘gewoon’ uit het Brabantse Schijndel! 

R&D afdeling in Nederland
Dennis van Schijndel van YSS nodigde me onlangs uit om eens een bakje koffie te komen drinken in Schijndel. En zo stond ik op een frisse novemberochtend voor de deur bij het (alleen al vanaf de buitenkant) indrukwekkende pand. Toch werken ze hier vooralsnog met een team van vier enthousiaste mensen, waarvan ieder een sterke binding heeft met de racerij. Zo begeleidde Dennis afgelopen jaar onder andere het team van Kawasaki met Scott Deroue in het WK Super Sport 300 (mét YSS natuurlijk!), is Gert-Jan van Doorn een grote naam in de historie van de Nederlandse Motorcross en reed zoon van eigenaar Harry Essens, Mark Essens, nog de Red Bull Knockout in Scheveningen. Eigenaar Harry is helaas tijdens mijn bezoek niet aanwezig. Hij is volgens Dennis niet alleen het technische brein achter de YSS schokdempers, maar stond ook aan de basis van de producten van een aantal concurrenten. “Met de ontwikkeling in Nederland en de productie in Thailand kunnen we voor de consumenten een kwalitatief goed product voor een zeer scherpe prijs leveren. Harry Essens is sinds 2004 groot aandeelhouder van YSS en heeft, naast de ontwikkeling van de verscheidene producten, ook een grote vinger in de pap als het gaat om de te leveren kwaliteit.” Aldus Dennis.

Ook voor de Quad!
In 2004 kwam de Thaise fabrikant uit bij schokdemperspecialist Harry Essens en verleidde hem om in YSS te stappen. Het Research & Development centrum werd naar Europa gehaald om vervolgens de volgende stap te maken met YSS Suspension: de wereldmarkt veroveren met een nummer 1 positie! Dennis vertelt mij verder dat het hem opvalt dat er bij de gemiddelde motorzaak nog genoeg kennis ontbreekt: “Ik loop nog steeds bij de gemiddelde dealer tegen motorfietsen aan waarbij zojuist weliswaar een nieuwe kettingset of setje banden is gemonteerd, maar waarop nog steeds de originele schokdemper van 1997 zit. Ik kan dan haast met zekerheid zeggen dat die zijn beste tijd wel heeft gehad, maar vreemd genoeg vergeten medewerkers hier de klanten op te wijzen. Vaak vooral met de gedachtegang dat het voor de klant vaak al richting óf over de duizend euro zou kunnen kosten. Als ik de verkoper of monteur dan vervolgens zeg dat het vaak nog niet eens de helft of een derde van dat bedrag moet kosten, dan zie ik vaak verbaasde blikken. Een goed functionerende nieuwe schokdemper hoeft namelijk echt niet de hoofdprijs te kosten en zorgt er wel voor dat de klant weer een veel comfortabelere motorfiets heeft, die ook nog eens veel veiliger is…”

Joe Maessen succesvol met YSS
Er is voor de fabrikanten van schokdempers dus nog wél wat te winnen, maar in de racerij begint YSS één van de toonaangevende leveranciers te worden. Klinkende resultaten in de wegracerij en motorcross, maar ook bij de diverse quadevenementen komen we ze steeds vaker tegen. Ondermeer Joe Maessen rijdt met vering van YSS en doet dit niet onverdienstelijk, want naast diverse podiumplekken in eigen land werd hij in 2018 Open-Duits kampioen! Joe koos dit jaar voor de nieuw geïntroduceerde schokdemper van YSS, een goede gelegenheid om als één van de eersten deze te testen. Aan het begin van het seizoen waren er nog wat problemen, maar die waren er eigenlijk al vrij snel uit. Het is volgens Maessen zelf ook vooral de geleverde service en kwaliteitsverhouding die de doorslag geven. Dat Joe er ook een aardig potje mee kon sturen is wel af te lezen aan zijn resultaten want naast het kampioenschap in Duitsland werd hij tweede in het ONK en reed hij zich naar een knappe derde plek in de Nations Cup.

YSS-Europe levert vanaf dit jaar ook vering voor diverse side-by-side modellen . Raadpleeg de website voor meer informatie en beschikbaarheid 

Contactgegevens
YSS Suspension Europe
Huygensweg 8
5482 TG Schijndel
073-6110221
info@yss-suspension.eu
www.yss-webstore.com

Foto’s: Motografie.nl  / Raymon de Kruijff