Wie een gebruikte quad wil kopen kan terecht bij een officiële quad dealer of je surft eindeloos rond op het internet en komt terecht op sites zoals marktplaats. Een quad (sommigen noemen het ATV) heb je in verschillende klassen. Wil je een sportieve quad zoals een Yamaha Raptor 700 of zoek je het meer in de hoek van een utility quad zoals een Polaris Sportsman 570. Wil je een eencilinder of tweecilinder en welke cilinderinhoud. Een 1.000cc komt al snel in de buurt van de 80 a 90 pk en voor beginners is dat wellicht iets teveel van het goede.

Bij het kopen van een tweedehands quad zijn er verschillende belangrijke punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een goede aankoop doet en je koop niet te laten eindigen in een desillusie. Jeffrey van Quadcentrum van der Ham geeft als tip 5 essentiële aandachtspunten:

Algemene staat en onderhoudsgeschiedenis:

– Controleer de algehele conditie van de quad, inclusief het frame, de ophanging en de kapdelen. Let op tekenen van slijtage, roest van het frame of schade. Sommige merken hanteren hoge onderdelenprijzen dat kan dus al snel in de papieren lopen
– Is de quad voorzien van onder andere spiegels en knipperlichten die voor een T kenteken verplicht zijn.
– Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis. Een goed onderhouden quad heeft regelmatig onderhoud gehad, zoals belangrijke olie- en filterwissels en mogelijk andere noodzakelijke reparaties. Vraag om onderhoudsdocumentatie als die beschikbaar is.

Motor en mechanische onderdelen:

– Inspecteer de motor op olielekken, vreemde geluiden of opvallende blauwe rook uit de uitlaat. Een goed werkende motor moet soepel lopen zonder vreemde geluiden en noemenswaardige rook.
– Controleer de staat van de remmen, CVT (of versnellingsbak), aandrijflijn en differentieel. Versleten of beschadigde onderdelen kunnen duiden op slecht onderhoud of intensief gebruik en het vervangen van een versnellingsbak is een dure grap.

Banden en ophanging:

– Controleer de banden op slijtagepatronen, scheuren of andere beschadigingen. Versleten banden zeggen vaak ook iets over de manier waarop de eigenaar met z’n quad is omgegaan. Het hoeft geen probleem te zijn, maar een setje banden kost je zomaar weer een paar honderd euro.
– Inspecteer de ophanging op beschadigingen of slijtage. Schokdempers moeten in goede staat zijn en zonder lekkages.

Elektronica en accessoires:

– Test alle elektrische onderdelen zoals verlichting, startmotor, accu en dashboardinstrumenten. Defecte elektronica kan duur zijn om te repareren, zeker als je de oorzaak van een storing niet kent en jouw dealer moet gaan ‘zoeken’.
–  Controleer de werking van eventuele accessoires zoals een lier, bagagerekken of extra verlichting. Zorg dat alles functioneert zoals het hoort.

Documentatie en geschiedenis:

– Controleer of de quad een geldige registratie, juist chassisnummer en kenteken heeft, indien van toepassing. Dit is belangrijk voor het op naam zetten en de verzekering. Vraag naar de reden van verkoop en hoeveel eigenaren de quad heeft gehad. Dit kan inzicht geven in de gebruiksgeschiedenis.
– Voer een controle uit op eventuele openstaande financieringen of registraties als gestolen voertuig. Je zal niet de eerste zijn die een gestolen quad koopt.
– Belangrijk voor Side by Sides met autokenteken, check of hij een geldige APK heeft!

Door deze punten grondig te onderzoeken, kun je een weloverwogen beslissing maken en de kans vergroten dat je een betrouwbare tweedehands quad koopt.

Wie het risico om tweedehands te kopen te groot vindt, kan het beste zijn quad kopen bij een officiële quad dealer zoals onder andere quadcentrum van der Ham.

Jeffry’s checklist en uitvoering

 • Verlichting
 • Elektrische installatie
 • remmen
 • ophanging (draagarmen)
 • vering
 • CVT (o.a. snaar)
 • frame inspectie
 • verversen olie
 • koelvloeistof
 • banden
 • vervanging luchtfilter
 • lagers
 • accu (probleem bij veel quads)
 • visuele inspectie
 • Documentatie
 • APK-geldigheid

Extra Tip

Let op als je als je een Quad met een T (tractor) kenteken koopt want deze is in de praktijk als particuliere persoon nauwelijks te verzekeren!
Wie bovenstaande punten meeneemt bij het kopen van een quad of side by side kan al heel wat ellende besparen. Succes met de koop!

Wil je een nieuwe of gebruikte quad kopen, check hier een compleet aanbod nieuwe en gebruikte Quad en Side by Sides