Het wedstrijdseizoen voor de zijspannen en quads werd op zondag 26 februari geopend in Eersel. Circuit De Ketelberg van MCC de Kempen lag er prachtig bij onder een winters zonnetje, dat soms leek te verraden dat de thermometer nog geen 5 graden aangaf. Het leek het publiek niet te deren, dat met dikke jassen en mutsen richting Eersel kwam om de coureurs in de jeugd-, hobby- en startbewijshoudersklasse aan te moedigen.

Er werd weliswaar niet gereden voor kampioenschapspunten, maar voor het publiek waren er mooie acties op de baan te zien en voor de coureurs was het een ideale opwarmer in aanloop naar het nieuwe wedstrijdseizoen.

Quads Jeugd

Bij de jeugd was het Mirte van de Werken die haar visitekaartje afgaf. Haar doel is om na de tweede plaats van vorig seizoen dit jaar het kampioenschap bij de youngsters in de wacht te slepen. In Eersel schreef ze de eerste overwinning al op haar naam en maakte zo een prima start van het seizoen. De familie van de Werken deed goede zaken, want ook jongere broer Mike reed zichzelf naar het podium met een knappe tweede plaats.

Hij moest in de tweede manche nog wel Sam Harmsen van zich afschudden, maar dat lukte en daarmee stelde hij de tweede plaats veilig. Harmsen kreeg op zijn beurt de hete adem van Rune Vanhee in zijn nek, maar kwam een fractie eerder onder de zwart-wit geblokte vlag door. Harmsen en Vanhee waren aan elkaar gewaagd en streden in de eerste manche, na even vast te hebben gezeten na de start, ook al om de derde plaats. Ze eindigden na twee manches met gelijke punten, maar door in de laatste manche hoger te eindigen werd Harmsen derde in het dagtotaal.

Quads Hobby

In de Quads Hobby klasse was de strijd om de winst een Duits onderonsje. De snelle jonge Ben Roese moest de eerste manche nog zijn meerdere erkennen in de ervaren Sebastian Lodder, maar in de tweede manche greep Roese de winst en daarmee de dagzege.

Snelste Nederlander was Wesley Eijk, ook een jong talent van de Veluwse Zandhappers, met een derde plaats in het dagtotaal. Er waren nog meer snelle jeugdige rijders, waaronder de Belg Vinny De Schijnkel, vorig jaar nog derde in het NK youngsters. Dit jaar maakt hij de overstap naar de senioren en in Eersel eindigde hij netjes in de top tien.

Quads Startbewijshouders

Bij de Quads Startbewijshouders leek het op voorhand duidelijk dat Ricardo Phoelich en Richard Ruttenberg, nummer drie en zes bij de Quad Masters 2022, de dienst uit zouden maken. En inderdaad won Phoelich beide manches voor Ruttenberg, maar het was Dennis Jansen die zich van zijn sterkste kant liet zien en in de tweede manche na de start het veld even aan mocht voeren.

Jansen werd in het dagtotaal derde, maar zag in de tweede manche nog wel Julian Veldman langszij komen. Veldman deed het in beide manches rustig aan bij de start, maar kwam in de tweede manche al snel op stoom en reed daarin naar een derde plaats. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om te vragen wat we komend seizoen van hem kunnen verwachten.

Julian Veldman verruilt drie wielen voor vier in 2023

Vorig jaar was Julian Veldman nog titelkandidaat bij het World Championship Sidecarcross, maar halverwege het seizoen liep hij een nare blessure op. Hij herstelde verbazingwekkend snel en maakte voorzichtig zijn eerste trainingsmeters op zijn quad, om weer in het ritme te komen en vooral plezier te hebben. Quads hebben hem altijd al getrokken en vanaf 2019 traint hij er geregeld mee. Komend seizoen zien we hem aan de start bij het ONK Quad Masters, en waarom hij nu definitief de overstap van drie naar vier wielen heeft gemaakt vroegen we tussen de manches door aan Veldman zelf. “Met het zijspan had ik een nogal aparte rijstijl, niet zo makkelijk voor bakkenisten.

Ik zou mijn rijstijl daarop aan moeten passen, werd er gezegd. Maar ik ben als stuurman kapitein op het schip, en de bakkenist rijdt mee. Ik dacht, dan doen we het gewoon anders: we nemen afscheid van het zijspan en de bakkenist en we gaan lekker quad rijden”, waarbij Veldman de nadruk op ‘lekker’ legt. “En ik heb ook echt plezier, de overstap bevalt tot nu toe heel goed. Ik moet nu natuurlijk wel zelf gas geven én hangen, krijg het werk van een bakkenist erbij, maar als ik links wil ga ik links en als ik rechts wil ga ik rechts. Ik hoef geen rekening meer met een bakkenist te houden. Ook met trainen, dat kan ik doen op ieder moment dat ik dat wil. En neem het onderhoud, dat is ten opzichte van een zijspan een stuk minder.” Wat zijn verwachtingen zijn voor dit seizoen?

Daar doet Veldman nog geen uitspraken over. “Nee, dit jaar zie ik als een leerjaar en natuurlijk ga ik veel plezier hebben. Het jaar daarna zien we wel weer verder.” En met dat leren is Veldman al druk bezig. Op het moment dat we hem wat vragen stellen wordt er met twee man sterk aan zijn quad gewerkt. Het rijwielgedeelte wordt stukje bij beetje aangepast. “Dat moet ook wel, want dit is een heel andere quad dan waar ik tot nu toe mee reed, en hij werd gisteren voor het eerst gestart.”

De mannen van E-ATV, de quadbouwer die voor Veldman een quad opbouwde, zijn ook aanwezig in Eersel en rijden zelf mee. En voor wie het opvalt dat er nog een Veldman in de uitslagen staat: dat klopt. “Dat is mijn broertje en die heb ik meegenomen naar de quads, want hij dacht er net zo over als ik. Hij zal van start gaan in het NK, mij zie je komend seizoen verschijnen in het ONK.” Nederland is weer twee enthousiaste startbewijshouders rijker, en we gaan hun verrichtingen komend seizoen met veel belangstelling volgen!

Uitslagen

Quads Jeugd

Plaats  Startnummer

1          102                  Mirte van de Werken

2          101                  Mike van de Werken

3          85                    Sam Harmsen

4          99                    Rune Vanhee

5          24                    Djayden Janssen

6          9                      Tigo Vermeij

7          10                    Jesse van der Meer

8          295                  Amelie Borghs

Quads Hobby

Plaats  Startnummer

 1         78                    Ben Roese

2          175                  Sebastian Lodder

3          11                    Wesley Eijk

4          174                  Gert van Dasselaar

5          21                    Mike verbakel

6          110                  Jan vd Borne

7          113                  Maarten Vandewal

8          3                      René vd Velde

9          71                    Vinny De Schijnkel

10        111                  Jamie vd Velde

11        9                      Mike Vuts

12        5                      Thijs Hofmans

13        52                    Dex Dekker

14        84                    Michael Bungener

15        38                    Rick Groothuis

16        60                    Bert van Dasselaar

17        70                    Ben van der Sanden

18        17                    Timo Blom

19        31                    Jan-Jacob Straathof

20        158                  Daan vd Kamp

21        49                    Rene Niessen

22        74                    Marjolein Dekker

Quads Startbewijshouders

Plaats  Startnummer

1          94                    Ricardo Phoelich

2          385                  Richard Ruttenberg

3          70                    Dennis Jansen

4          84                    Bart Steenbergen

5          702                  Mike Wooninck

6          55                    Tim van Wee

7          77                    Délano Eijk

8          36                    Robin Mouw

9          26                    Jarne van de Vorst

10        31                    Julian Veldman

11        521                  Sam Veldman

12        4                      Nick van Drie

13        16                    Paul Verdegaal

14        123                  Renzo van Poppel

15        126                  Valentino van Ewijk

16        124                  Maurice Doornhein

17        115                  Pim Brandsen

18        259                  Leslie vd Velde

19        74                    Thijs Frederix

20        114                  Marien Brandsen

21        33                    Bastiaan Ansink

22        13                    Job van der Meer

23        32                    Mark van der Sanden

24        58                    Glenn de Swarte

25        502                  Jordi Wooninck