Nu de opbouw is afgerond hierbij alle feiten en cijfers over de Zwarte Cross op een rijtje

Na een voorspoedige opbouwperiode van zo’n drie weken is zojuist de Zwarte Cross camping geopend! De eerste 25.000 bezoekers kunnen zich installeren en klaarmaken voor vier dagen feest. Hier alle feiten en cijfers op een rij van het inmiddels, met 220.000 bezoekers, grootste betaalde festival van Nederland. 

* Eerste editie vond plaats in Hummelo, 1997. De Zwarte Cross viert dit jaar het 22-jarig bestaan.
* Tijdens die eerste editie kwamen een paar honderd bezoekers naar Hummelo. Inmiddels zijn dit er 220.000.
* Er is één festivaldirectrice, Tante Rikie. Tijdens een groots belegde persconferentie is een film over het leven van Tante Rikiein première gegaan.
* In totaal zijn er 41 locaties met 33 podia (één podium meer dan vorig jaar; hiphop podium ‘The Noaberhood’).
* Dit jaar zijn er 800 theaterartiesten en meer dan 250 bands uit binnen- en buitenland.
* Het gehele Zwarte Cross terrein is ruim 160 hectare groot, waarvan de camping 40 hectare beslaat, het publieksgebied en backstage 43,5 hectare, parkeren 60,5 hectare, fietsenstalling 3,5 hectare en de crossbaan 12,5 hectare.
* Door deze afmeting bevindt de Zwarte Cross zich in drie dorpen namelijk: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender.
* Het thema van dit jaar is ‘Leven Vóór De Dood’. In het kader daarvan zullen de 65.000 bezoekers op vrijdag om klokslag 20.00 uur muisstil worden tijdens de Levendenherdenking.
*Na 50 seconden gaat stilte over in luid gejuich en zal 650 kilo confetti de lucht in gaan.
* De Zwarte Cross vestigt dit jaar een record met de oudste crossdeelnemers tot nu toe, aangzien er deelnemers van boven denegentig jaar meedoen. Zij gaan driemaal daags de baan op met de Crosse Knarrenboot genaamd ‘T. Rikie’.
* Er zijn 32 verschillende cateraars, 66 barren (drankverkooppunten) en 120 food verkooppunten.
5000 zeilen worden er geplaatst. Daarnaast hangen er 700 ludieke borden (‘Volg je hart, dat klopt tenminste!’, ‘Vandaag alweer 100% Kane vrij’, ‘Gay doen is belangrijker dan winnen’) en 380 serieuze borden.
* In totaal zijn er ruim 40.000 arbeidsplaatsen rondom de Zwarte Cross (inclusief leveranciers).
* Hiervan worden 3000 plekken ingevuld door 140 verenigingen, daarvan zijn 115 verenigingen afkomstig uit de regio.
* In totaal zijn er 9496 werkplekken welke ingevuld worden vanuit de Feestfabriek (inclusief op- en en afbouw).
* Er zijn 35 medewerkers die ‘vast’ werken bij de Feestfabriek.
* Er wordt 21,1 kilometers aan rijplaten ingezet en 37,2 kilometer aan hekken geplaatst (bouwhekken, dranghekken en dergelijke).
* Voor het hoofdpodium is plaats voor 40.000 mensen. Ons meest intieme podium dit jaar op de Theaterweide is nieuw: Theatro Obscura. Hier is plek is voor 70 personen. Grootste tent is deMegatent: deze is dit jaar vergroot en heeft nu een capaciteit van12.000 personen.
* Ook nieuw: de eerste FMX-frontflip ooit op de Zwarte Cross.
* Ons wagenpark bestaat uit 341 vervoersmiddelen; 104 gators, 6 quads, 30 golfkarren, 34 heftrucks, 15 hoogwerkers, 3 verreikers, 1 kraan, 3 shovels, 37 scooters, 11 tractoren, 19 aanhangers en 78 fietsen.
* In totaal gebruiken we, over het hele terrein om alles vast te zetten, 135.000 tie-wraps en 70.000 schroeven.
* Tijdens de opbouw gebruiken we 125 km afzetlint.
* Om de hekken goed vast te maken wordt 150 kilo ijzerdraadgebruikt.
* Voor nóg meer sfeer hangt er 3 kilometer aan priklicht.
* Er worden 105 aggregaten geplaatst om iedereen van stroom te voorzien.
* Op een showdag worden 270 stewards (sfeerbeheer) en 350 beveiligers ingezet.
* Onze leverancier Interstage verwerkt 576.846 kilo staal in onder andere alle podia (en ongeveer hetzelfde aantal kilo’s aan contra gewicht).
* De Zwarte Cross is door de samenwerking met de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) het grootste officiële sportevenement van Nederland en motorcrossevenement ter wereld. Er staan 154 topcrossers aan de start in de finale van de Dutch Masters of Motocross. 
* Dit jaar is er voor het eerst een campingkrant. Deze wordt vrijdag, zaterdag en zondag gedrukt in een oplage van 15.000stuks.
*De zijspancross is nieuw dit jaar. Er doen op vrijdag 20 crossduo’s mee.
* Er is een Zwarte Cross Talententuin, hier ondersteunt De Feestfabriek jonge talentvolle atleten uit het Oosten door ze te helpen een groter publiek te bereiken en online op de juiste kanalen aanwezig te zijn. De huidige Talententuin-teller staat op 7 talenten!
Stichting Pak An is een initiatief van Grolsch en de Zwarte Cross en een onafhankelijke stichting met ANBI-status is. Het doel is dat de ideeën moeten bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. Inmiddels zijn er al meer dan 200 ideeën ingediend.
* De organisatie van de Zwarte Cross, De Feestfabriek Alles Komt Goed, komt regelmatig met verrassende producten op de markt zoals een citrus chili drankje Nozem Oil, een damestassenlijn van gerecyclede festivalzeilen, een kinderboek in het Achterhoeks getiteld ‘Tante Rikie’s Onmundig Mooie Verhalenboek’, een eigen vuurwerklijn, een ‘Zwarte Cross vakantie-doeboek’ en een landelijk Zwarte Cross magazine Harder! met bijna 10.000 fanclub leden.

Festvaldirectrice Tante Rikie: “Het festivalterrein ligt er fantastisch bij en de weersvoorspellingen zijn uitstekend! Beste Zwarte Crossers, ‘t feest kan beginnen! Ik heb er onmundig veel zin in, leven vóór de dood!”